Wszystko co trzeba wiedzieć o betonie towarowym

Wylewanie betonuBeton towarowy jest wyrobem, który wytwarzany jest w wyspecjalizowanej do tego celu wytwórni


Mieszanka ta jest następnie przewożona na plac budowy i służy do zabetonowania konkretnego elementu w budowanym obiekcie. Beton towarowy musi spełniać specjalne wymogi, by mógł być wykorzystywany podczas budowy. Warto więc poznać cechy oraz zastosowanie tego surowca w różnych sektorach.

 

Cechy betonu towarowego

By beton towarowy spełniał oczekiwania inwestorów, powinien posiadać szereg istotnych cech, które zagwarantują, że mieszanka będzie wysokiej jakości oraz będzie trwała. By beton towarowy spełniał swoje zadanie, powinien przede wszystkim mieć odpowiednią konsystencję – nie może być on zbyt płynny, co można sprawdzić przy pomocy specjalnego stożka. Dodatkowo istotny jest dobry dobór surowców. W zależności od oczekiwanego efektu beton powinien być stworzony w oparciu o właściwe proporcje wody, piasku, cementu oraz dodatku kruszyw. Ważny jest także współczynnik odsączania – beton nie może być nadmiernie wilgotny, ponieważ negatywnie wpływa to na jego właściwości. Warto również wspomnieć, iż beton towarowy powinien charakteryzować się dostosowaną do przeznaczenia podatnością na formowanie.

 

Zastosowanie betonu towarowego

Wysoka trwałość oraz plastyczność betonu towarowego gwarantują, że doskonale sprawdzi się on w budownictwie. Wykorzystuje się go między innymi do wykonania elementów nośnych, do których zaliczyć można stropy, ściany budynków czy też fundamenty. Beton towarowy można stosować również do budowy elementów konstrukcyjnych. Wyrób ten sprawdzi się do budowy infrastruktury drogowej, budynków mieszkalnych, biurowych oraz budowli o każdym innym przeznaczeniu. Jest to surowiec, który wykorzystuje się podczas każdej inwestycji budowlanej, niezależnie od jej wielkości. Zastosowanie betonu towarowego, który ma z góry określone parametry, gwarantuje, że każda konstrukcja będzie cechować się wytrzymałością na długie lata i odpornością na niesprzyjające czynniki.